DO Montsant
E-mail
There are no translations available.

La Denominació d’Origen Montsant va néixer l’any 2002 integrada pels municipis i cellers que, fins aquella data, formaven la subzona Falset de la denominació d’origen Tarragona. La DO Montsant ha viscut, des de llavors, un creixement espectacular. Si en el moment del seu naixement, la DO tenia 28 cellers, la xifra ja passa ara dels 40. Gairebé un 70% de la nostra producció embotellada es destina a l’exportació (principalment a Alemanya i els Estats Units). La superfície de vinyes plantades és de 1.826 hectàrees i la producció de raïm se situa al voltant de les 10 mil tones.

Més informació - Mapa

 

CARACTERÍSTIQUES BÀSIQUES

La DO Montsant és una denominació petita, on la producció de raïm oscil·la, en conjunt, al voltant dels 10 milions de quilos. Les hectàrees productives de vinya són unes 2.000, i el número de cellers supera la cinquantena.
La DO Montsant és una denominació jove. Però també ho són bona part de les persones que hi ha al capdavant dels cellers. La majoria dels enòlegs que treballen a la DO tenen menys de 40 anys. Com deia fa poc un destacat vinater nord-americà de visita a la nostra regió vinícola, “quan vas a França molts cops només veus vinaters d’edat avançada, però aquí a Montsant tots són joves i van en texans”. I la joventut és sinònim de futur, d’experimentació, de noves idees. I això és el que avui és la DO Montsant: una denominació jove que té  davant seu un gran futur I que aposta fermament per la qualitat I, alhora, per la innovació.

Superfície total: 1800 Ha

Varietats negres: Tant la carinyena com la garnatxa negra es troben en tota la DO, donen vins amb cos, molt aptes per a la criança, sobretot si es controla el rendiment del cep i es vinifiquen acuradament. L’ull de llebre predomina en la zona sud, més càlida. La resta de varietats negres s’adapten molt bé en tota la DO i produeixen vins de qualitat, equilibrats, aromàtics i amb cos, que aporten el tret diferenciador en els cupatges.

Varietats blanques: trobem quasi exclusivament les dues varietats tradicionals de la zona, la garnatxa blanca i el macabeu. Mentre que el macabeu produeix vins més fins, la garnatxa blanca, amb més cos i estructura, és molt apta per a fer criances o fermentar en bótes de roure, tot i la tendència natural a oxidar-se.

 

GEOLOGIA I RELLEU

Totes aquestes muntanyes fan que la DO Montsant sigui molt accidentada, només en les vores del riu Montsant, a la banda d’Ulldemolins i en el baix Priorat, on la DO s’obre cap a l’Ebre, hi ha zones més planeres i muntanyes de pendents suaus.

 

EL SÒLS

A grans trets, podem trobar tres tipus diferents de sòls, tot i que dins de cada grup hi ha molta diversitat. En la perifèria de la DO tenim sòls compactes, de caràcter calcari, on predominen els còdols i llims de les terrasses fluvials i els sòls fersialítics rogencs. En la zona de Falset, hi trobem sorres granítiques, fèrtils però amb poca capacitat de retenció d’aigua. En algunes zones de Cornudella i Falset, tenim les pissarres silíciques, que s’anomenen “llicorelles”, són sòls pobres en matèria orgànica i pedregosos.

 

ELS RIUS

La DO Montsant, tal com hem dit anteriorment, s’obre cap a l’Ebre. La travessen el riu Montsant i la riera de Capçanes, els dos desemboquen al riu Siurana. Són rius amb poc cabal i de règim estacional, es nodreixen de rieres i barrancs procedents de les muntanyes que els envolten.

El curs del riu Montsant transcorre quasi totalment per dins la DO, vorejant la vessant nord de la muntanya que li dóna nom, fins que s’ajunta amb el Siurana en el terme municipal del Molar, per acabar desaiguant en l’Ebre. La riera de Capçanes transcorre per les terres del sud de la DO i actualment quasi tot el seu cabal va a parar a l’embassament dels Guiamets.

 Visit our Cellar!

CellerDo you want to take a tour in our cellar?

How we produce the wine?

If you are planning a trip down to the Montsant wine region, write an email to the following address and we will tell you how.